Dit jaar viert de Hanswijkprocessie zijn 750-jarig bestaan. Deze heugelijke gebeurtenis wordt gevierd tijdens de meimaand en in het bijzonder met de jaarlijkse Hanswijkprocessie die uitgaat op zondag 14 mei. Voor deze feesteditie worden de registers breed opengetrokken. Neem jij ook deel?

zie ook http://www.hanswijk750.be

Voor de oorsprong van de aloude Mechelse Hanswijkprocessie moeten we teruggaan naar 1272 wanneer de stad getroffen wordt door allerlei onlusten en epidemieën. De Hanswijkverering was toen nog buiten de stadsmuren gesitueerd en de bewoners van het gehucht Hanswijk waren ten einde raad. Zij namen hun toevlucht tot ‘hun’ Maria en droegen haar beeld al biddend naar de stad. Bij het zien van de massa sloten de bange Mechelse burgers de stadspoorten, maar tijdens het zingen van het ‘Monstra te esse matrem’ – ‘Toon dat gij onze moeder zijt’ – ging de Brusselsepoort vanzelf open en kon de bidprocessie de stad binnentrekken. Korte tijd later was de epidemie overwonnen. De Mechelaars beloofden toen, uit dank aan O.-L.-Vrouw, om jaarlijks een processie te houden. Dat gebeurde voor de 1ste maal in 1273, het begin van een eeuwenoude traditie.

De huidige processie bestaat uit zowel een historische als een religieuze gedeelte. Met het historische gedeelte wil de processie het geheugen zijn van het rijke verleden van onze streken: de Bourgondische hertogen, de Habsburgers, de aartshertogen Albrecht en Isabella. Daarnaast wil het Bijbelse deel een antwoord zoeken op vragen zoals: waartoe zijn we geboren en waarheen zijn we als mens op weg? Door actie, zang, woord, muziek, dans en meer dan zestig paarden worden zowel de geschiedenis van onze streken als de Bijbelse taferelen, die de oerbeelden zijn van ons menszijn, tot leven gebracht. Medewerkers en deelnemers maken dit elk jaar opnieuw mogelijk  waarbij er steeds grote aandacht is om het artistiek aspect niet uit het oog te verliezen.

Nieuw kleed en overzichtstentoonstelling 

T.g.v. deze verjaardag wordt voor het Mariabeeld een nieuwe mantel en kleed gemaakt door de modeafdeling van de Ursulinen Mechelen in samenwerking met het Circulair Lab -Cilab- dat gebruikt textiel recycleert en verwerkt in nieuwe ontwerpen en dit dus ook zal doen voor de nieuwe mantel voor O.-L.-Vrouw van Hanswijk. Kralen van oude rozenkransen van parochianen worden als decoratieve elementen toegevoegd.

In de crypte van de Hanswijkbasiliek wordt i.s.m. de Geloofsgemeenschap van Hanswijk de overzichtstentoonstelling “Door de stad gedragen” georganiseerd. Dit m.m.v. het archief van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, het Museum Hof van Busleyden en het Stadsarchief Mechelen. De tentoonstelling loopt van 29 april tot en met 11 juni 2023.

1.700 deelnemers

Hanswijk & Processie is op zoek naar vrijwilligers om deze feesteditie van de Hanswijkprocessie mogelijk te maken.

Op zondag 14 mei 2023 zullen tijdens de jubileumeditie van de Hanswijkprocessie zo’n 1.700 figuranten in prachtige kostuums veertien historische en Bijbelse taferelen uitbeelden. Hiervoor is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers: figuranten van alle leeftijden, medewerkers en begeleiders. Wie liever een rol achter de schermen opneemt, kan meewerken aan de praktische organisatie in de week voordien of zorgen voor een vlot verloop van de dag zelf. Verder is er nog nood aan groepsverantwoordelijken en begeleiders voor elk van de veertien groepstaferelen. 

Doe je graag mee? Schrijf je dan in, via dit digitale formulier, mail naar info@hanswijkprocessie.be of bel naar 015 29 26 53.

Alle laatste nieuws op de voet volgen? Abonneer je op de nieuwsbrief van 750 jaar Hanswijkprocessie

Voor info kan je ook terecht op de website van de Hanswijkprocessie: www.kerknet.be/organisatie/hanswijk-processie of bij de logistiek verantwoordelijken van de processie Annelies Looverie en Veerle De Ceulener, op bovenstaand telefoonnummer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s