In de Crypte van de Hanswijkbasiliek is de tentoonstelling ‘Door de Stad Gedragen’ geopend en is tot en met 11 juni elke namiddag vrij toegankelijk, behalve op maandag.

Het ontstaan van de processietraditie in 1273, dus precies 750 jaar geleden, krijgt dit jaar speciale aandacht. De tentoonstelling “Door de Stad Gedragen” wil de geschiedenis van de processie historisch duiden en uit de doeken doen.

Openingsuren

“Door de Stad Gedragen” loopt van 29 april tot en met 11 juni 2023 en is dagelijks (behalve op maandag) toegankelijk van 13u tot 17u. De toegang is gratis. Ingang tot de Crypte via de Hanswijkbasiliek.

Het begint bij “het wonder van de Brusselpoort”… Het beeld van O.-L.-Vrouw van Hanswijk werd toen vanuit de kapel waarin het zich buiten de muren van de stad bevond, in een plechtige processie naar Mechelen gedragen. Mechelen was immers getroffen door meerdere rampen en door een pestepidemie. Bij de Brusselpoort gekomen en bij het zingen van een Marialied zou de grote zware poort van de Brusselpoort zonder menselijk ingrijpen als vanzelf zijn opengegaan. Het beeld kon nu onbelemmerd de stad worden binnengedragen en – volgens geschreven oude bronnen – kwam enkele dagen later een einde aan de pestepidemie.  De mensen beloofden toen plechtig om uit dankbaarheid het Mariabeeld jaarlijks door de stad te dragen. En zo gebeurt het dus al 750 jaar.

Met tal van unieke documenten uit de archieven van het Aartsbisdom, van het Hof van Busleyden, van het Stadsarchief, van de vzw Hanswijkparochie, van de Hanswijkparochie en foto’s, documenten en voorwerpen ter beschikking gesteld door particulieren, zal het ontstaan en de evolutie van “750 jaar Hanswijkprocessie” worden getoond. Oude wandtapijten en vele kunstwerken zullen herinneren aan de vele merkwaardige gebeurtenissen en wonderbaarlijke genezingen die worden toegeschreven aan de tussenkomst van O.-L.-Vrouw van Hanswijk. Meerdere originele werken van Alfred Ost (die meerdere jaren in de Hanswijkparochie woonde en affiches en vaantjes ontwierp voor de Hanswijkprocessie) zullen worden getoond. Ook foto’s die herinneren aan de Koninklijke belangstelling sedert 1838 tot en met 2013, het Gulden Boek van Hanswijk, herinneringen aan het Pausbezoek, oude processievlaggen en enkele oude kostuums. Ook de “dragers van het Mariabeeld” krijgen speciale aandacht want zonder hen zou de processie niet kunnen bestaan.

In een projectieruimte wordt getoond hoe ter gelegenheid van 750 jaar processie een nieuwe outfit voor het Mariabeeld tot stand is gekomen

Openingsuren

“Door de Stad Gedragen” loopt van 29 april tot en met 11 juni 2023 en is dagelijks (behalve op maandag) toegankelijk van 13u tot 17u. De toegang is gratis.

Ingang tot de Crypte via de Hanswijkbasiliek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s