Uniek Pannonisch Adventsconcert in de Basiliek van O.-L.-Vrouw van Hanswijk.

Drie maal is scheepsrecht zullen we zeggen. Nadat het concert, omwille van corona, al twee maal werd uitgesteld in 2020 en 2021 is het nu uitkijken naar zondag 4 december 2022 om 16 u. Dan organiseert Oostenrijkvereniging Servus i.s.m. de Geloofsgemeenschap van Hanswijk een uniek Pannonisch Adventsconcert “Met Servus op weg naar kerst…“ in de basiliek.

De adventtijd laat in de Alpenlanden, die bekend staan voor hun rijke volkscultuur, op velen een diepe indruk na. In Oostenrijk is de adventsperiode dan ook een bijzonder sfeervolle tijd waarbij traditionele gebruiken herleven. Vooral ook het muzikale aspect is daarbij dominant. Servus haalt deze unieke Oostenrijkse advent- en kerstsfeer ook regelmatig naar Mechelen.

Het oosten van Oostenrijk, en met name Wenen en Burgenland, vormden samen met delen van West-Hongarije, Slovenië, Servië en Kroatië de voormalige Romeinse provincie Pannonië. Deze streek heeft een geheel eigen volksmuziek-cultuur. Na de diverse belegeringen van Wenen, vanaf de vroege 16e eeuw door de Turken, het laatst in 1683, werd de zowat volledig verwoeste streek her bevolkt, voornamelijk met Kroaten. Die wisten zich in Oostenrijk goed te integreren met behoud van hun volkscultuur, wat zich vooral uitte door het vormen van zangkoren, die zich begin van vorige eeuw, al dan niet begeleidden door typische muziekinstrumenten zoals de “tamburizza”, een snaarinstrument dat verwant is met de “balalaika” en de mandoline.

Om deze unieke volkscultuur en sfeervolle adventssfeer naar Mechelen te halen verwelkomt Servus op 4 december maar al te graag diverse ensembles uit Burgenland, de meest oostelijke deelstaat van Oostenrijk.

Dit concert combineert typische Oostenrijkse blaasmuziek met Kroatische volksliederen en volksmuziek uit de advent- en kerstperiode. De “Weisenbläser” van de Musikkapelle Schützen am Gebirge zullen u meteen onderdompelen in authentieke Oostenrijkse kerstsfeer, terwijl het Vokalensemble Pujanke en de Tamburica Cindrof dan weer verrassen met een meer melancholische, sentimentele en exotische sfeer. Voor de bindteksten, die tot bezinning uitnodigen, tekent de befaamde Oostenrijks-Kroatische ORF-TV-presentatrice Barbara Karlich.

Tickets in v.v.k.: € 23 via www.oostenrijkverenigingservus.be of www.uitinmechelen.be     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s