In 2023 vieren we 750 jaar Hanswijkprocessie.
Voor die gelegenheid werd een nieuwe mantel en kleed voor het Mariabeeld gemaakt. Hiervoor werkte de modeafdeling van de Ursulinen samen met Cilab, die beiden gehuisvest zijn vooraan in de Hanswijkstraat.
Cilab of Circulair Lab, staat voor 3 creatieve ondernemers uit de mode-industrie die in Mechelen gestart zijn met een confectieatelier waar ze aan de slag gaan met het recycleren en verwerken van gebruikt textiel in nieuwe ontwerpen.
Voor het maken van deze mantel werd dan ook gewerkt worden volgens deze trend: met circulaire materialen, dus met hergebruik van stoffen. Een heel aantal jeans-broeken (die niet verkocht raakten) werden in lange panden gesneden en samengepuzzeld tot een nieuwe mantel voor het genadebeeld. Met de kralen van oude rozenkransen werden op het witte kleed van Maria en ook van het Jezuskind, mooie decoratieve elementen toegevoegd.
Tijdens de openingsviering van de meimaand op zondag 30 april werd de nieuwe mantel ingezegend, een ontroerend moment waar de kerkgangers goedkeurend getuige van waren.
HET VERHAAL ACHTER DE NIEUWE MANTEL & HET NIEUWE KLEED
VOOR O.-L.-VROUW VAN HANSWIJK – lees verder onder de foto’s





De nieuwe mantel… een cadeau van de kerkfabriek
Maart 2022… Tijdens de vergadering van de Kerkraad van de O.-L.-Vrouw van Hanswijkbasiliek wordt de idee gelanceerd om n.a.v. 750 jaar Hanswijkprocessie, een volledig nieuwe outfit te laten maken voor het beeld van O.-L.-Vrouw van Hanswijk om haar een meer hedendaagse uitstraling te geven.
Er werd voor dit project samengewerkt met de mode-afdeling van het Mechelse Ursulineninstituut waar jaarlijks meerdere jonge creatieve mensen zich niet alleen bekwamen in modespecialisatie en trendstudie. Dat de campus van de mode-afdeling gevestigd is in onze parochie is meer dan een leuk detail. Coördinator Mevr. Cathérine Van den Bossche was meteen enthousiast en stelde voor om dit opzet te realiseren in samenwerking met CILAB het circulaire textiellaboratorium, dat ook gevestigd is op een boogscheut van de Hanswijkbasiliek. Jan Merckx en Sibille Diederichs die het textiellaboratorium leiden waren onmiddellijk bereid mee te werken aan deze interessante uitdaging.
Jongeren van vandaag denken ook kritisch na over waar hun kledij vandaan komt. Werken met gerecupereerde stoffen en materialen is investeren in de toekomst van onze planeet: het is een duurzaamheidskeuze met grote meerwaarde.
Oktober 2022… Het nieuwe schooljaar was nog jong toen een dertigtal leerlingen in kleine groepjes naar de Basiliek kwamen. Hier werd hen het verhaal van O.-L.-Vrouw van Hanswijk verteld en konden zij kennis maken met het Mariabeeld en enkele van de oude en rijkelijk versierde kledingstukken en mantels van O.-L.-Vrouw van Hanswijk. De godsdienstleerkracht die de studenten vergezelde, vertelde hen over de betekenis van de moederfiguur in de diverse godsdiensten en religies. Voor de meesten van de kleurrijke groep van jonge modebewuste mensen, werd het een allereerste kennismaking met de Basiliek, met het Mariabeeld en zelfs met een kerkgebouw… Toch keerden ze geboeid en geïnspireerd door wat ze hier vernomen hadden of ontdekt, terug naar hun klaslokalen en ateliers. Enkele dagen later werden ze gevraagd om enkele woorden neer te schrijven die in hen opkwamen wanneer ze nadachten over zingeving in hun leven… De volgende opdracht was om enkele van die woorden om te zetten in eenvoudige lijntekeningen. Van elke leerling werd één tekening geselecteerd en al die figuratieve elementen werden bij mekaar gepuzzeld. Het resultaat van die lijnencompositie werd verwerkt (gestikt) in het nieuwe witte kledij die werd afgeboord met een door de leerlingen geborduurde band waarin de kralen van oude door de parochie ingezamelde paternosters en juwelen zijn verwerkt.
Maart 2023… De eigenlijke nieuwe mantel voor het Mariabeeld werd dan gemaakt door het CILAB, het laboratorium voor circulaire textielverwerking, van oude jeansbroeken die niet verkocht geraakten. Ze werden verknipt en herwerkt tot bruikbare lappen stof waarmee een grote mantel kon worden gemaakt. Er bestaan lichtere en donkere jeansbroeken en dat kan je ook terugvinden in de nieuwe mantel… De kleurschakeringen symboliseren dat in een mensenleven naast vele heldere dagen, ook meerdere donkere en sombere dagen voorkomen… Voor de boord van de nieuwe mantel hebben de jonge studenten van de mode-afdeling ieder kleine lapjes gerecupereerde stoffen bewerkt en verwerkt met diverse technieken die ze in hun opleiding leerden kennen, tot diverse originele handwerkjes. Deze keer dus geen hermelijn, geen nerts, zelfs geen fret maar kleine lapjes van oude hemden, bloesjes, t-shirts en andere gerecupereerde stoffen. Al de jonge studenten leverden zo ook een persoonlijke bijdrage aan de grote mantel.
Eind April 2023… We zijn dat jonge volk van de mode-afdeling van het Ursulineninstituut dan ook zeer dankbaar voor hun medewerking en fantastische inzet. We zijn ook hun leerkrachten en begeleiders zeer dankbaar, en in het bijzonder Mevr. Cathérine Van den Bossche, de coördinator van de mode-afdeling. En ook de creatieve mensen van CILAB zijn we veel dank verschuldigd en zeker Mevr. Sibille Diederichs die de mantelaanmaak heeft geleid en de kledijafwerking met veel inzet en precisie realiseerde. Het resultaat van die unieke en mooie samenwerking kan je hier bekijken. Met deze nieuwe outfit zal O.-L.-Vrouw van Hanswijk ook door de stad worden gedragen op de processiedag.
In de tentoonstelling “Door de Stad Gedragen” in de Crypte is ook een projectieruimte ingericht waar doorlopend een korte videomontage loopt die het verhaal achter de nieuwe kledij vertelt en die beelden brengt van het hele productieproces.
De Kerkfabriek had kunnen opteren voor een eenvoudiger oplossing… Maar er werd gekozen voor een project waarbij vele handen moesten samenwerken om tot een nieuw, mooi en verantwoord geheel te komen. Vele handen… zoals er ook heel veel handen nodig waren en blijven om O.-L.-Vrouw van Hanswijk al 750 jaar door de stad te blijven dragen! Fernand Verreth