60 jaar geleden werd Alfons Selleslagh priester gewijd en dat moest zeker gevierd worden.

Gezien zijn gezondheidstoestand gebeurde dat in beperkte kring in de kapel van het klooster van het Convent van Bethlehem in Duffel, waar hij sedert enkele jaren verblijft in het woon- en zorgcentrum.

Enkele priesters die ook verblijven in het wooncentrum gingen voor, namelijk Jan Van Eycken en Jef Vervloet en ook Bert Vanneuville die op de pastorie van St.-Martinus in Duffel woont.

Uit de homilie van Jef Vervloet, zelf afkomstig van Duffel maar altijd pastoor geweest in Sint-Amands, citeren we het volgende:

‘Jubilaris Fons, in Duffel heb je de eerste snee van je ploeg gezet, 60 jaar geleden.

Wij, toen nog jeugd, waren enthousiast met je komst: een jonge onderpastoor met en voor ons. Als een Martinus beroerde je ons: je deelde wat je was. Je liturgie was geen geïsoleerde ik-zeggerij maar een samen feestvieren. Het  ploegen in Duffel ging je zo goed af dat de herdershond zelf herder werd, ja ploegleider. Het zomerde toen in Martinus met al die ijverige medeploegers. Maar 26 jaar later verloren ze hun ploegleider en jij moest je ploeg verleggen op een ander stuk grond: Diest en nog later in Mechelen.

Ze kwam weer op volle snee inHanswijk: volle grond.

Van buiten Mechelen zelfs kwamen ze in Maria’s  bedevaartsoord luisteren naar uw genezende en ondersteunende preken.

Na al die jaren ploegen spreekt Gij ons nú aan door je broosheid. Ooit preekte Gij op een Witte Donderdag: ”lijden kan een mens maar dragen als hij gedragen wordt.” Die woorden waren toen profetisch! Nu zijn ze werkelijkheid.

Inderdaad uw familie draagt mee uw broosheid en uw lijden.

Voor jullie sterke familieband moeten wij u en je familie feliciteren en ook danken!

Priester Fons, pastoor-deken, onze Alfons, Uw 60 jaren zijn een zegen geweest voor ontelbare mensen. Omwille van die ontelbaren vragen wij dat Gij ons hier nu zegent, door uw zus Lutgarde en broer Kamiel een kruisje te geven in de Naam van de Vader, de Zoon en de H.-Geest. Amen.’

Een tiental familieleden van de jubilaris vormden het gelegenheidskoor en zij zongen zeer voortreffelijk onder meer het ‘Marialied van Hanswijk’ en ‘Mens voor de mens te zijn’, een lied dat door Marcel Weemaes werd gemaakt speciaal voor de viering van 25 jaar priesterschap van Alfons Selleslagh.

Na de viering in de kapel werden de aanwezigen uitgenodigd op een receptie waar veel ‘oude bekenden’ uit Duffel, Diest en Hanswijk hem konden feliciteren. Ook hier was de familie Selleslagh druk in de weer.

Speciaal voor deze gelegenheid had Fons Sempels een grote wenskaart gemaakt die de kerkgangers in Hanswijk de zondag voordien hadden ondertekend en die met grote dankbaarheid werd aanvaard. Het was een teken van de ganse geloofsgemeenschap van Hanswijk waarmee we ‘onze deken’ van harte proficiat wensen voor zoveel jaren waarin hij met een warm hart in dienst van God en de mensen stond.

Priesterloopbaan

We schetsen hierbij nog even de priester-loopbaan van Alfons Selleslagh. Op 8 juli 1962 werd hij  priester gewijd in de St.-Romboutskathedraal, samen met 62 andere jonge priesters. Op 16 juli 1962 deed hij zijn eremis in de parochie van St.-Jan-Berchmans te Mechelen en op 17 juli 1962 werd hij benoemd als onderpastoor in de parochie St.-Martinus te Duffel. Na 15 jaar in die functie werd hij daar benoemd als pastoor en bleef daar tot 1988. Met spijt in het hart vertrok hij dan naar Diest waar hij benoemd was als deken. Hij was 4,5 jaar in Diest toen hij in juni 1992 terug naar Mechelen mocht komen voor de functie van deken van St.-Rombouts. In januari 1995 werd hij tevens benoemd als pastoor van Hanswijk waar hij in functie bleef tot zijn pensionering in 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s